§§§Spør advokaten
NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.
Egenmelding ved syke barn
Mine ansatte er av og til hjemme med syke barn og vi har ingen fast ordning for levering av bekreftelse eller dokumentasjon. Nå lurer jeg på om jeg som arbeidsgiver også kan kreve egenmelding og eventuell legeerklæring når arbeidstaker er hjemme med sykt barn? I tillegg lurer jeg på om antall eventuelle egenmeldinger for barns sykdom og egenmeldinger for arbeidstakers egen sykdom ses under ett?
Svar: Du stiller to spørsmål og jeg får ta dem etter tur. Vil også nevne at de lovregler som gjelder fravær i forbindelse med sykt barn også gjelder når fraværet skyldes sykdom hos barnepasser.
Spørsmål nr. 1: Ditt første spørsmål gjelder retten til å kreve egenmelding/legeerklæring i forbindelse med fravær som skyldes barns sykdom. Jeg vil først nevne at retten til å være hjemme med sykt barn reguleres av arbeidsmiljøloven § 12-9 som fastsetter hvor mange dager man kan være hjemme, noe som varierer ut fra barnets sykdom og alder samt antall barn i familien. Jeg sier ikke mer om den siden av saken, da ditt spørsmål gjelder egenmeldingsreglene. Svaret fremgår av folketrygdloven § 9-7 som regulerer hva du kan kreve av dokumentasjon. Bestemmelsen er ganske selvforklarende og dermed gjengir jeg den i sin helhet.
§ 9-7. Dokumentasjon av sykdom
For at arbeidstakeren skal få rett til omsorgspenger fra arbeidsgiveren, må barnets eller barnepasserens sykdom dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring.
Med egenmelding menes det at arbeidstakeren uten å legge fram legeerklæring melder fra til arbeidsgiveren om at fraværet skyldes sykt barn eller syk barnepasser.
Arbeidstakeren kan gi skriftlig eller muntlig egenmelding for de første tre kalenderdagene i hvert enkelt tilfelle. Fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag. Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at barnets eller barnepasserens sykdom blir dokumentert med legeerklæring.
Du kan altså kreve egenmelding for de første tre dagene og deretter legeerklæring. For helhetens del vil jeg nevne at det først er etter at arbeidsforholdet har vart i over fire uker at retten til omsorgspenger inntrer, det vil si regelen er den samme som ved arbeidstakers egen sykdom.
Spørsmål nr. 2: Ditt andre spørsmål var om antall eventuelle egenmeldinger for barns sykdom og egenmeldinger for arbeidstakers egen sykdom skal ses under ett.
Svaret er at fravær og egenmelding knyttet til egen sykdom og egenmelding for fravær grunnet barns sykdom i lovverket behandles som to separate forhold. Man samordner ikke retten til egenmeldinger.
Det betyr at for egen sykdom gjelder regelen om at man etter fire gangers bruk av egenmelding i løpet av de siste 12 måneder kan fratas retten til ytterligere bruk av egenmelding. Det følger av folketrygdloven § 8-27.
For fravær grunnet barns sykdom kan man benytte egenmelding på samme vilkår som for egen sykdom (inntil tre dager), men det gjelder ikke noen begrensning i antall ganger egenmelding kan nyttes. Disse egenmeldingene legges som nevnt ikke sammen med egenmelding grunnet egen sykdom.
Jeg kan ellers nevne at når du som arbeidsgiver har betalt omsorgspenger for 10 dager i løpet av ett kalenderår, dekker NAV omsorgspenger for det overskytende antall dager. Det følger av folketrygdloven § 9-8.